RASTTIGAISA (NO) / KEVÄT 2013

Reissuraportti kevään 2013 vaellukselta Norjan Finnmarkista

6 päivää, ~85 km, vaihtelevaa keväistä tunturisäätä ja todellista erämaata.

Rastigaisakartta

 

1. Päivä / Su – ~14,5 km

Ajomatkan pölyt oli lauantai-iltana huuhdeltu saunalla ja muutamalla oluella. Vaikka tuleva vaellus ja Finnmarkin tuntemattomat tunturit jännittivätkin jo vatsanpohjassa, tuli uni silmään melko nopeasti. Aamulla tehtiin kämpillä vielä viimeiset varuste checkit, puettiin vaelluskamat päälle ja pakattiin ahkiot takaisin peräkärryyn. Päivän ohjelmassa oli ajomatka Saariselältä Utsjoelle ja sieltä Tenon vartta noin 30 kilometriä etelään vaelluksen aloituspisteeseen Levajokisuulle. Ennen aamuyhdeksää lyötiin peräkärry säppiin ja startattiin auto. Ivalosta hankittiin vielä rautupilkkejä ja syötiin hotelli Kultahipussa aamiainen.

???????????????????????????????

Tenoa ylittämässä

Kello kahdentoista jälkeen saavuttiin Tenon tunturitupien pihaan, josta olisi tarkoitus hiihtää Tenon yli Norjan puolelle, ja aloittaa kapuaminen kohti tunturia. Sitä ennen kuitenkin Tenon tunturitupien Otto desinfioi pilkkimme ja möi meille kalastusluvat. Aurinko porotti lähes pilvettömältä taivaalta kun seikkailu oli vihdoin valmis alkamaan. Tenon ylitettyämme lähdimme hiihtämään länteen pitkin Levajoen vartta. Tarkoitus oli ottaa noin kilometrin jälkeen suunta luoteeseen kohti korkeita Rasttigaisan ja Geaidnogaisan tuntureita, mutta kuuppamaiseen tapaan emme tajunneet moottorikelkan jäljen jakaantuvan kahteen suuntaan ja jatkoimme parin kilometrin matkan liian pitkällä pitkin Levajokea. Aikamme hiihdettyä väärään suuntaan, päätimme ottaa lounastauon. Jannen, Villen ja Jukan ruetessa touhuamaan keittimien kanssa, lähti Tapsa Sisun vauhdittamana tekemään tiedustelua siitä, mihin suuntaan jatkaisimme seuraavaksi. Lounaan jälkeen päättelimme yksimielisesti, että täytynee suunnata nöyränä takaisin sinne mistä olimme tulleet. Vajaan parin kilometrin matkan jälkeen löysimme risteyksen, jonka olimme aiemmin ohittaneet. Tässä kohtaa jätimme tasaisen jokivarren taakse ja edessä oli loivaa nousua kohti puurajaa ja tunturien huippuja.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Kirkkaalta taivaalta paistava aurinko ja tuuleton sää sai nopeasti miehet keventämään varustusta. Hieman kävi Sisua sääliksi, koiran vetäessä joukon raskainta ahkiota ylämäkeen. Lopulta kuitenkin pääsimme puurajan yläpuolelle. Kellon lyödessä puoli kahdeksaa päätimme riisua ahkion vetovyöt ja aloimme kasata leiriä Rastti- ja Geaidnogaisan tunturihuippujen välisessä laaksossa. Telttapaikka löytyi nopeasti ja kotakin saatiin pystyyn lähes rutiinin omaisesti. Huhtikuun puolivälissä valoa riittää jo hyvin melko pitkällekkin iltaan. Teltan sisältä alkoi nopeasti nousta vieno ruuan tuoksu. Chef Ville tarjoili joukolle härän sisäfilettä muusilla höystettynä. No hieman raa’aksihan ne pihvit taisivat jäädä, mutta tunturikeittiön askeettisuudesta johtuen annettakoon se anteeksi. Jälkiruoaksi keittelimme kaakaota, jota hyvällä omalla tunnolla terästettiin Strohilla. Vielä ennen nukkumaan menoa kirkas taivas tarjoili mahdollisuuden spottailla revontulia, mutta nämä eivät meille kuitenkaan näyttäytyneet. Nousu ylös tunturiin oli saanut lämpötilan laskemaan päivän lähes nollakelistä lähelle kymmentä pakkasastetta.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

rasti1

2. Päivä / Ma – ~11 km

Toisen vaelluspäivän aamuna keli oli muuttunut melkoisesti. Tuuli oli yltynyt ja auringonpaiste oli vaihtunut pilvisempään keliin. Aamupalan ja leirin purun jälkeen alkoi nousu Rasttigaisan ja Geaidnogaisan välistä kohti ylempänä olevaa Geaidnojärveä. Auringon pilkahdellessa välillä nopeasti liikkuvien pilvien välistä, tuli tässä kohtaa vertikaalinousua parinsadan metrin verran. Suuntasimme kohti tunturijärven rannalla ollutta Geinohytta autiotupaa, jossa törmäsimme suomalaiseen porukkaan. Nämä jäivätkin viimeisiksi ihmisiksi kehen koko reissulla törmättiin. Lounaaksi ahkiosta arvottiin retkimuonapussit. Kiehuvat vedet pussiin ja hetken hauduttamisen jälkeen bolognesea naamariin. Kamalan makuista. Autiotuvalla päästiin käyttämään ulkohuussia, mikä oli tuossa tuulisessa kelissä ihan positiivinen lisä.

DSC_0815

DSC_0826

 ???????????????????????????????

???????????????????????????????

Kilon verran pastaa mahassa aloimme nousta tuvan takana ollutta mäkeä ylös tarkoituksena jatkaa kohti viereistä Gurrojärveä. Jyrkässä mäessä hanki upotti, joten Sisulla oli vaikeuksia saada painavaa ahkiota liikkumaan. Mäen päällä odotti palkinto: loivaa laskua Gurrojärvelle asti. Alamäen puolivälissä lounaaksi nautittu pasta bolognese aiheutti pientä hässäkkää vatsavaivojen muodossa eräälle Kuupan jäsenelle. Tästäkin tukalasta tilanteesta kuitenkin selvittiin ja matka jatkui alas kohti järveä. Teltta pystytettiin järven jäälle. Illalla otettiin uudet rautupilkit testiin, mutta saalina oli vain pieniä raudun poikasia.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? rasti2

3. Päivä / Ti – 0 km

Tiistai vietettiin Gurrojärvellä pilkkien. Alkuperäinen suunnitelma oli jatkaa matkaa, mutta ilmeisesti edellisenä päivänä nautitussa pastalounaassa oli ollut jotain vikaa. Kahdella Kuupan jäsenellä oli enemmän tai vähemmän vastaoireita, sekä yleistä heikkoa happea. Päätettiin lepäillä ja katsoa tilannetta uudestaan seuraavana päivänä.

???????????????????????????????

 

4. Päivä / Ke – ~24 km

Päivän lepäilyn jälkeen koko ryhmä oli taas täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Päätettiin jatkaa matkaa alkuperäisen suunnitelman mukaan. Edessä olisi vaelluksen pisin päivämatka, mutta aikasempia päiviä vähemmän nousua. Aamulla oli jälleen kovaa tuulta ja kevyttä lumisadetta. Vaikka pakkasta ei ollut paljon, teki tuuli ilmasta kirpeän. Jukan ja Tapsan purkaessa leiriä, virittivät Janne ja Ville tunneliteltan sisään kaaret valmiiksi. Jos keli huononisi ja tulisi tarve saada nopeasti suojaa, olisi ahkion päälle rullattu tunneli nopea kasata.

???????????????????????????????

Hiihtomaasto oli koko päivän melko tasaista ylätunturia. Kelit vaihtelivat täydellisestä auringonpaisteesta kylmään viimaan ja lumisateeseen. Ville nautti 5 minuutin ajan hiihdosta jopa ilman paitaa. Loppumatkasta päästiin nauttimaan mäenlaskusta. Telemark tyylinäytteitä oli jos jonkinlaisia, kun laskimme kohti puurajaa. Leiripaikka oli Bissojohkan, eli Pyssyjoen varressa, lähellä kohtaa josta haarautuvat Beaisjohka- ja Solggotjohka-joet.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

rasti3

 

5. Päivä / To – ~14,5 km

Laskeutuminen alemmas jokilaaksoon sai lämpimän sään tuntumaan entistäkin lämpimämmältä ja lähdimme aamusta sohjoisessa lumessa eteenpäin. Tavoitteena oli päästä noin 10 kilometrin päässä sijaitsevalle Saarijärvelle. Kirkkaana virtaavasta joesta oli hyvä täydentää vesipullot. Suuntasimme Pyssyjoen reunaa pitkin kohti pohjoista, tarkoituksena nousta sopivasta kohtaa ylemmäs tunturiin. Komeissa maisemissa saimme urakoida itseämme ylös, vertikaalinousua tuli arviolta 250-300 metriä. Muutamat kohdat arvioitiin lumivyöryherkiksi ja pienten mutkien kautta löytyikin turvallinen reitti. Ylempänä tunturissa iski whiteoutti ja horisontti katosi näkyvistä. Kun näkyvyys laskettiin muutamassa kymmenessä metrissä, toi se suunnistamiseen omat haasteensa. Otimme kompassisuunnan luoteeseen ja lähdimme seuraamaan vanhoja lumikelkan uria.

 ???????????????????????????????

DSC_0965

???????????????????????????????

Hiihdeltyämme usvassa reilun viiden kilometrin matkan pysähdyimme pitämään taukoa hieman tietämättöminä tarkasta sijainnista. Epäilimme kuitenkin olevamme kilometrin tai kaksi Saarijärven eteläpuolella, josta kartan mukaan johtaisi kelkkareitti Saarijärvelle. Kesken tauon pilvet ja sumu väistyivät ja tilalle tuli kirkkaalta taivaalta porottava aurinko. Yhtäkkiä maiseman avautuessa edessämme tajusimme seisovamme pienen mäen päällä Saarijärven kaakkoisreunalla. Hieman epäuskoisina tutkimme maastonmuotoja ja vertasimme niitä karttaan, joka vahvisti sijaintimme. Laskettelimme mäen alas samalla sattumukselle naureskellen ja laitoimme leirin jäälle pystyyn. Hieman muita päiviä lyhyemmän hiihdon jälkeen leiri oli kasassa jo neljän aikoihin. Koska jäämeri alkoi lähestyä ja kuuluvuuksia olisi mahdollista jo kokeilla, nousimme viereiselle vajaalle 600 metriselle huipulle. Hetken pyörimisen jälkeen löytyikin se yksi tarvittava palkki ja kotiväki sai tiedon, että Kuuppa on kaikki miehet lukuunottaen täydessä kunnossa. Ilta sujui vahvasti Strohin äärellä. Iltaa kohden sää muuttui taas ja tuuli alkoi yltyä. Yön teltta piti melkoista ääntä tuulessa, mutta pääsipähän kota ainakin kunnon tuulitestiin. Arvioimme tuulennopeudeksi noin 15 metriä sekunnissa.

DSC_0985

Kuvassa Jukka, Ville, Sisu ja Janne. Tapsa kameran takana.

???????????????????????????????

Saarijärvi paljastuu usvan takaa

DSC_1001

Saarijärven leiri ilta-auringossa

rasti4

6. Päivä / Pe – ~20 km

Perjantai-aamuna huomasimme, että keli oli yönaikana pahentunut, kun kovan tuulen seuraksi oli tullut märkä lumisade. Yöllä yksi teltan naruista oli hankautunut kiilana käytetyn suksen kantista poikki. Päätimme seurata aamupäivän sään kehittymistä. Tapsa ja Jukka kävivät rohkeasti kokeilemassa pilkkimistä, mutta antoivat lopulta säälle periksi. Kello yhden aikaan tehtiin päätös vetäistä loppumatka suoraan Jäämeren rantaan. Märkä lumi ja kova tuuli tekivät menosta raskasta. Sopivaa voitelua oli vaikea löytää ja lumi tarrasi jatkuvasti paksusti suksien pohjaan. Jossain vaiheessa Jukalta taas katosi täysin pito. Matkan jatkuessa alaspäin pääsimme kovasta tuulesta eroon, mutta räntäsade vaihtui vedeksi. Jäämeren lähestyessä myöskin lumi alkoi loppua. Useamman mutkan kautta pääsimme kuitenkin tien varteen. Loppumatkasta vielä kuin kruunuksi Villen ahkion aisa katkesi. Koko Kuuppa oli varsin märkä ja väsynyt, mutta onnellinen riisuessaan suksia jalastoistaan. Vartin odottelun jälkeen parkkipaikalle kaartoi Kuupan hovikuski Mikko, takapenkillä laatikollinen kylmää olutta. Parin tunnin ajomatka Saariselälle sujui varsin hilpeissä tunnelmissa.

DSC_1004

Viimeisen päivän aamu

DSC_1013

DSC_1016

rasti5

– Janne

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s