Käsivarsi 05/2014

Reissuraportti kevään 2014  vaellukselta käsivarresta

Tällä kertaa reissussa on Tapio, Suski ja Sisu-koira vetojuhtana. Tämä on Suskille ensimmäinen talvivaellus. Ajankohta on toukokuun alku. Keravalta lähtö ja matkalla ollaan yötä Oulussa.

1.päivä/To 1.5.2014 matka 4 km

Lähtöpaikkana on Galggojärvi Norjan puolella. Puretaan kamppeet autosta. Päästään illansuussa matkaan suuntana Didnujärvi. Uutta pakkaslunta on sadellut 20 senttiä. Vanha kelkanjälki kuitenkin erottuu hangen alta. Hiihdetään muutama tunti ylämäkeen ja laitetaan leiri pystyyn. Sapuskat naamaariin ja Vapun viettoon. Ollaan varauduttu Vappuun tippaleivillä ja muutamalla oluella. Kyllä kelpaa näissä maisemissa.

DSC_1693

2.päivä/Pe 2.5.2014 matka 12 km

Aamulla aamupalat naamaan ja suksien päälle. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Matka jatkuu kohti Didnujärveä. Kohtalaista nousua, onneksi löytyy tuore kelkanjälki jota on hyvä hiihdellä. Didnujärvellä näkyy muutama telttakunta, ilmeisesti norjalaisia pilkkimiehiä lintukoirineen. Didnujärveltä otetaan suunta koilliseen Skihpajohkaa pitkin. Tarkoitus on nousta Govddosgaisin länsipuoliselle ylängölle. Leiriydytään noin  5 km Didnujärvestä koilliseen Norjan puolelle. Pakkanen kiristyy iltaa myöten. Suskilla on makuupussina Marmot Couloir eli suht tukeva talvipussi. Minulla on kaksi Joutsenen 900 untuvapussia. Lämpöä kyllä riittää, mutta hieman sekoilua kahden pussin kanssa, varsinkin, kun olen suht kova pyörimään unissani. Pakkasta on mittarin mukaan -15.

DSC_1703 DSC_1695 DSC_1698

3.päivä/La 3.5.2014 Matka  4km

Kirpsakka telttaherätys pakkasta -15. Aamutoimien jälkeen otetaan suunta Suomen puolella olevalle 1025.5 metrin korkeudella olevalle järvelle. Ylitetään raja-aita ja lähdetään seurailemaan poroaitaa. Maisemat ova uskomattomat. Aurinko paistaa, mutta aina välillä tulee lumikuuroja, jolloin näkyvyys katoaa aina hetkeksi. Laskeudutaan poroaitaa pitkin järvelle. Lunta pyryttää ja näkyvyys noin 10m. Kun päästään järven rantaan, ilma taas kirkastuu. Pystytetään leiri kahden kummun väliin järven pohjoispäätyyn. Aloitetaan ruoanlaitto. Ruoan jälkeen lähdetään kokeilemaan kalaonnea. Jäätä on taas vähintään riittävästi ja jatkovarsi kairassa on pakollinen. Pikkuista rautua alkaa nousemaan kohtuudella. Kerran joku raskaampi käy nykäisemässä pilkkiä, mutta ei tartu kiinni. Maakotkakin käy päänpäällä toteamassa huonon kalansyönnin. Muutama tunti pilkitään ja sitten aloitetaan illallistoimet. Pääkohde Haltikin jo näkyy leiripaikalle. Taas rommikaakao maistuu. Pakkanen kiristyy yöllä -18 asteeseen. Suht kylmää näin toukokuussa.

DSC_1714 DSC_1722 DSC_1740 DSC_1797 DSC_1753

 

4.päivä/Su 4.5.2014 matka 8 km

Rapsakka telttaherätys. Aamupalan jälkeen lähden täydentämään vesivarantoja järveltä. Matkalla järvelle huomaan ahman jäljet noin 15 metrin päässä teltasta. Oli ilmeiseti käynyt meitä ihmettelemässä. Otetaan suunta koilliseen päämääränä Pitsusjärvi. Hienoa muistella kahden vuoden takaista reissua samoilla seuduilla. Vanha leiripaikkakin löytyy matkalla. Keli on taas upea. Aurinko paistaa ja uutta pakkaslunta on kantavan hangen päällä 15-20 cm. Kyllä se niin on, että umpihanki on vapautta. Laskeudutaan Marfejohkaa pitkin Pitsusjärvelle. Lunta on vielä paljon. Yhdessä jyrkässä rinteessä näkyy lumivyöryn jäljet. Leiri pystytetään Pitsusjärven luoteiskolkkaan riittävän etäälle kalottireitin hälinästä. Matka taittui nopeasti, joten vielä ehditään pilkille. Jäätä on paljon ja lumessa on jäätynyt välikerros, joten reiän saaminen jäähän on työn takana. Saaliiksi saadaan 15 cm mittaisia rautuja. Auringon paahde on armoton. Pakko käydä välillä teltassa lepuuttamassa.

DSC_1804 DSC_1805  DSC_1829 DSC_1831DSC_1813

5.päivä/Ma 5.5.2014 matka 20 Km

Aamupalat napaan. Sää on taas mitä parhain, joten lähdetään valloittamaan Haltia. Otetaan suunta koilliseen ja suunnataan kalottireittiä kohden. Väkeä kalottireitillä on todella vähän. Muutama kelkka ohittaa meidät. Haltin tuvalla näyttää olevan jotain porukkaa. Lähdetään nousemaan kohti Haltin huippua. Tiukka nousu, mutta löytyyhän se huippu vihdoin sieltä. Huipulla syödään eväät ja päivitetään ”pakolliset” somet. Lasketaan alas Haltin tuvalle. Hyvä on laskea, kun 10 cm  pehmeää pakkaslunta kantavan hangen päällä. Suskikin pääsee kunnialla alas. Täytetään vesipullot tuvan vesipaikalla. Lunta on niin paljon, että hyvin voisi hiihtää suoraan tuvan yli. Palataan loivaa alamäkeä Pitsusjärvelle. Ei muuta kuin illallisen tekoon. Kevätaurinko lämmittää jo kunnolla. Kiva on loikoilla täydellä mahalla teltan edustalla.
Pakkanen kiristyy taas iltaa myöten. Kuunnellaan Optimuksen pöhinää ja maistellaan rommikaakaota.

DSC_1843 DSC_1872 DSC_1860 DSC_1852

6.päivä/Ti 6.5.2014 12km

Nukutaan hieman pitempään. Aamupalan jälkeen keitellään hernekeitot termariin muhimaan. Lähdetään etelään päin tarkoituksena hiihtää Luohto ja Riimmajärvien kautta Lossujärven suuntaan. Muutamia vaeltajia ahkioineen näkyy kalottireitillä. Syödään lounaaksi hernekeittoa ennen Luohtojärvelle laskua. Ohitetaan Urttashotelli. Laitetaan leiri pystyyn Urtasjärven pohjoispäähän. Vastarannalla on kalamiesten tukikohtana sissiteltta. Käydään yöpuulle. Yöllä herään siihen kun jokin kaapii maata teltan ulkopuolella. Raotan teltan ovea ja porohan se siinä toljotaa tyhjällä katsellaan ja vessapaperi roikkuu suupielestä. Mieleenpainuva näky.

DSC_1873 DSC_1875

 

7.päivä/Ke 7.5.2014 matka 18km

Aikainen aamuherätys. Aamupalan jälkeen matka jatkuu kohto Lossujärveä. Lunta pyryttää. Syödään eväät Lossujärven tuvalla. Jatketaan matkaa ja täytetään vesipullot Lossujärvestä. Aurinko alkoi taas paistamaan. Matka Galggojärvelle sujuu varsin verkkaisesti. Suskillekin alkaa laskeminen maistumaan. Saavutaan hyvissä ajoin autolle. Pakataan kamppeet autoon ja lähdetään ajelemaan kohti Saariselkää ja Villemi-mökkiä. Vielä on muutama päivä aikaa palautua Saariselän maisemissa ennen kotiinpaluuta.

DSC_1894 DSC_1896 DSC_1898 DSC_1883 DSC_1885
Taas hieno reissu takana. Toukokuun alku osottautui varsin hyväksi ajankohdaksi kevätvaellukselle. Porukkaa oli liikenteessä huomattavasti vähemmän kuin huhtikuun puolessa välissä. Lisäksi kannattaa huomioda, että Ilmatieteenlaitoksen säätiedotteet eivät päde yliperälle. Tuolla ylhäällä on varsin oma ilmastonsa. Nytkin siellä oli vielä täysi talvi menossa. Yr.no:n tiedotukset pitivät aika hyvin paikkansa.

-Tapio

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s