Suksiasiaa, eli näillä varusteilla Kuuppa hiihtää!

Kokemuksia ja turinaa Kuupan suksivalikoimasta

Erinäisten ja erilaisten reissujen myötä on Kuuppalaiset hankkineet ja testanneet erilaisia suksia, siteitä ja monoja monissa erilaisissa olosuhteissa. Alle koottuna kokemuksia näiden varusteiden hyvistä ja huonoista puolista.

Sukset

Elan MBX GS, Åsnes V12, Viper – Vanhanliiton telemark/suurpuikkasukset, useita pareja

Nämä teräskantilliset sukset ovat tehty laskukäyttöön ja toimivat kohtuu hyvin myös talvisilla tunturivaelluksilla. Suksissa ei ole juurikaan jalkavuutta, eikä myöskään voidepesää. Emme ole huomanneet suurempia ongelmia voiteiden pysymisessä vaikka voidepesä puuttuukin. Suksissa ei ole myöskään hiihtosuksista tuttua olasta keskellä pohjaa. Hiihto-ominaisuudet tällaisissä telemark/laskusuksissa ovat kohtuu hyvät. Tosin kelkanjäljellä hiihdettäessä on havaittavissa pientä sivusuuntaista ”muljuntaa”, johtuen ilmeisesti juurikin olaksen puutteesta. Parasta tämän tyylin suksissa on, että kohtuukuntoisia suksia saa käytettynä pilkkahintaan esimerkiksi kirpputoreilta. Miinus-puolena mainittakoon, että vanhat laskusukset saattavat olla painoltaan hieman raskaan puoleiset.

Åsnes Ingstad – tunturisukset (84-62-74 mm), 2 paria

Leveähköt norjalaisen Åsnesin valmistamat Ingstad malli-nimeä kantavat tunturisukset ovat siviiliversio Naton erikoisjoukkojen käyttämästä suksesta (Åsnes Nato Combat).
Ominaisuuksina teräskantit, voidepesä, jalkavuus, olas, löysä kärki sekä Åsnesin skinlock-kiinnitys. Tästä ei kyllä yleissuksi paljoa parane. Pelkkään avotunturi käyttöön varmaankin kapeammat mallit olisivat hieman paremmat. Tällaisia malleja Åsnesilla on mm. Amundsen ja Gamme 54. Ingstad on kevyt hiihtää ja löysän kärjen ansiosta toimii hyvin myös pehmeässä lumessa.

540189_ski-740x510

Åsnesin Skinlock systeemi on todella pätevä. Kyseessä on siis pitoalueen kattavien nousukarvojen (pätkäskinit) kiinnitys systeemi. Näillä saa hyvän pidon kelissä kuin kelissä. Pito riittää jyrkimpiä mäkiä lukuunottamatta hyvin myös ahkion vetämiseen. Itse olen päätynyt sellaiseen systeemiin, että pakkaskeleillä käytän normaaleja pakkaskelin pitovoiteita. Näillä saa yleensä riittävän pidon. Ylämäissä ja suojakelillä käytän sitten näitä pätkäskinejä. Suksien voitelu on helpottunut huomattavasti kun ei tarvitse sotkea suojakelin liistereiden kanssa. Monien hyvien ominaisuuksien vastapainoksi, on suksilla myöskin melko suuri hintalappu. 350-400 euron hintalapulle löytyy kuitenkin paljon vastinetta.

mohair_fell2-740x510

Peltonen Metsä wax – eräsuksi 270 cm, 1 pari

Näistä suksista ei ole vielä kokemuksia kuin yhdeltä kaamosvaellukselta (lisää tulee). Kyseessä ovat 270cm pitkät ja 70mm leveät metsäsukset voideltavalla pohjalla. Siteet asennettiin Vaellusnetissä nimimerkillä abumatic lanseeraaman 455-säännön mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että monon pituussuunnan keskipiste on 45,5% suksen pituudesta kannasta keskelle päin. Esim 270 pitkässä suksessa monon keskikohta tulee 122.9cm päähän kannasta (270cm X 0,455=122.85cm). Suksi toimi hyvin tammikuisessa UKK-puistossa. Kärki on riittävän löysä ja nousee mukavasti hangen pinnalle pehmeässä lumessa. Lisäillään käyttökokemusia ajan mittaan.

Peltonen_Mets

Siteet

Kuuppalaiset ovat päätyneet käyttämään kaikissa suksissa 75mm telemarksidettä. Tämä johtuu varmaan lähinnä allekirjoittaneen telemark-taustasta. Lisäksi kun kaikilla on saman normin mukaiset siteet ja monot, voidaan suksia vaihdella päittäin ja mahdollisen rikkoutumisen osuessa kohdalle on korjaaminenkin helpompaa. Onhan 75mm side yksinkertainen metallista valmistettu tuote verrattuna BC-siteisiin, jotka tuntuvat olevan lähinnä muovia. BC-normin etuna on toki siteiden ja monojen parempi saatavuus. Yhden talven hiihtelin tuntureita BC normilla, mutta se ei oikein toiminut minun mieleeni. 75mm:n normissa miinuksena on siteiden heikko saatavuus, eikä näitä Suomessa kovin monesta liikkeestä löydä.  Tosin monojenkin valikoima suomessa on onneton. 75mm:n sidettä löytyy kahta päätyyppiä, kärkiside(rotanloukku) sekä kannantausside. Kannantaussiteestä ainoa hiihdettävä versio on tällä hetkellä Rottefellan Chili. Muut kannantaussiteet ovat tarkoitettu lähinnä laskukäyttöön, joten ne ovat liian aktiivisia(vastustaa kantapään nousua) normaaliin hiihtoon. Rotanloukuista löytyy useampaakin mallia sekä Voilen että Rottefellan mallistoista.

Voile 3-pin cable

Kyseessä on tukeva rotaloukku varustettuna irrotettavalla kannantauskaapelilla. Kaapelia ei tarvita normaalihiihdossa, mutta se on hyvä lisä vaativilla reissuilla jos monojen pinnikolot sattuisivat pettämään.

voile_cable

Voile HD Mountaineer 3-pin

Sama side kuin yllä mutta ilman kannantauskaapelia. Erittäin hyvä ja tukeva side tunturihiihtokäyttöön.

voile_hd_mountaineer_3-pin_telemark_binding_2_450x450

Rottefella supertelemark

Tukeva rotanloukkuside, kuten yllä mainittu Voilen HD Mountaineerkin.

super_telemark

Rottefella Riva3 (ei valmisteta)

Kevyt, hyvällä hiihdettävyydellä varustettu kaapeliside. Miinuksena siteen vaijeri löystyy ja sitä joutuu kisristämään välillä. Myös vaijerit on kulutustavaraa joten varavaijerit on syytä olla mukana. Valitettavasti näitä ei kuitenkaan enää valmisteta. Olen onnistunut haalimaan yhden parin käytettynä. Varaosia saattaa vielä löytyä jostain liikkeistä.

Monot

Monoja 75mm:n normiin saa järeästä muovimonosta aina kevyeen yksinkertaiseen hiihtomonoon. Alla lueteltuna tunturihiihtoon sopivia monoja, jotka ovat olleet Kuupan retkillä käytössä.

Scarpa T4

Matala kaksisolkinen muovimono. Matalan varren ja löysän pohjan ansiosta tämä mono sopii myös kohtuudella tunturihiihtoon. Mono on tukeva ja sopii hyvin kevyihin laskuhommiin. Hiihdossa kannattaa ylintä solkea pitää auki. Mono on lämmin ja helppo kuivattava leirioloissa erillisen sisäkengän ansiosta. Lesti on suht kapea, joten ainakaan meikäläisen lättäjalkaan ei sopinut oikeen millään.

Alico Double

Järeä nahkainen tuplamono, joka on varustettu yhdellä kiristysremmillä. Sisäkenkä on keinonahkaa jossa ohut muovinen pohja. Sisäkenkää voi hyvin käyttää myös esim. tuvissa. Näissäkin lesti on Italialaisittain kapea, eikä minun jalkaani oikein sopinut. Paikallisen kauppiaan mukaan uusiin suomeen tuotaviin monoihin lestiä olisi levennetty.

Varg Polar

Järeä lämmin tuplamono. Sisäkenkä on huopaa ja siinä on muovinen pohja. Sisäkenkää voi käyttää myös tupakenkänä. Näissä on leveä lesti joten sopivat jopa minun jalkaani. Kestävyydessä on valitettavasti puutteita. Yhdestä parista katkesi molemmat pohjat kolmen talven hiihtojen jälkeen. Hajoamiseen saattaa olla tosin syynä UKK -reissun 40 asteen pakkaset. Onneksi tästä ei kuitenkaan aiheutunut isompaa hämminkiä kairassa, pohjat eivät olleet vielä kerenneet kokonaan ratketa ja vaurio huomattiin vasta 10 kuukautta myöhemmin kotipuolessa. Olen jostain aikaisemminkin lukenut Vibram pohjien katkeamisesta kylmällä kelillä. Kannattaa siis tarkkailla omien monojen pohjia varsinkin kylmillä keleillä.

varg2 varg1

Alico Skate

Kevyehkö ja suht edullinen yksinkertainen nahkamono. Yksinkertainen, eli ilman sisäkenkää oleva mono käy hyvin kevät talven reissuille. Tällaisilla tosin hiihdettiin myös 40-asteen pakkasissa UKK:n kaamosreissulla. Varpaiden lämpimänä pysyminenhän riippuu kuitenkin ihan henkilöstä, joten voin varauksella suositella myös keskitalven käyttöön. Kylmille keleille monoihin voi hankkia pakkassuojat päälle. Alico Skate on hieman parempi hiihdettävä kuin järeät tuplamonot.  Toisaalta monojen kuivaus on haastavaa telttaoloissa.

-Tapio

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Suksiasiaa, eli näillä varusteilla Kuuppa hiihtää!

 1. Kiitos suksi-infosta, mielenkiintoista luettavaa nyt kun olen itsekin päivittämässä hiihtovälineitäni.
  Kerrot liimaavasi nousukarvat pitovoiteiden päälle. Eikö karvojen liimapinta kärsi voiteesta?

  Tykkää

  • Moro Jussi,

   Kyllä nuo skinit voi huoletta liimata kovien pitovoiteiden päälle, ei nousukarvojen liima kärsi merkittävästi tuosta.
   Liisterin päälle ei kannata kuitenkaan kokeilla 😀

   t. Janne

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s