Yö tunturissa ja teltan pystytystä tuulessa

Osa Kuupan porukasta suoritti alkukevään kunniaksi pikapiston tunturiin, tarkoituksenaan testailla välineitä ja fiilistellä yö teltassa. Lähtö suoritettiin torstaina 5.2, mukana yhden yön varustus. Tälle yöretkelle lähtivät Janne, Jukka, Tapsa ja Sisu-koira. Sisun vetämään ahkioon pakattiin kaksi tunneli-telttaa ja keittimet. Henkilökohtaiset varusteet kulkivat rinkoissa, eikä pidempää matkaa ollut tällä kertaa tarkoitus taivaltaa.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matka aloitettiin lumisateessa nousulla tunturiin, tuulen puhaltaessa reilut 10 m/s vastaisesti. Lämpötila kevyet -10 C astetta. Näkyvyys oli heikohko, mutta tämä ei aiheuttanut ongelmia tutussa tunturissa. Rinnettä noustiin ylös kunnes lumipatjan alla oleva koivikko vaihtui paljakkaan ja lumi alkoi kantaa myös Sisun tassujen alla. Vajaan parin tunnin verkkaisen hiihdon jälkeen päätimme jäädä reilun 500 metrin korkeuteen lounastamaan. Tuuli tuntui tässä vaiheessa vain yltyvän, joten teltta oli ainoa vaihtoehto lounaspaikaksi. Telttaa pystyttäessä tehtiin päätös myös jäädä leiriin samaan paikkaan. Lumisade ja tuulen nostattama irtolumi alkoivat häivyttää vähäisenkin näkyvyyden ja lopulta oltiin melkeinpä täydellisessä whiteoutissa. Teltta saatiin tuulesta huolimatta pystyyn melko ripeästi ja kohta olikin Optimus Hiker tulilla ja lounasvedet porisemassa. Lounasruoaksi oli ostettu testiin uusia Blå Bandin retkiruokia. Yleensä tämänkaltaiset expedition-ruoat eivät ole löytäneet tietään Kuuppalaisten sydämiin, mutta nämä todettiin yllättävän maukkaiksi. Kuuppa uskaltaakin antaa suosituksensa Blå Bandin Carbonaralle ja Bologneselle.

Pasta-bolognese

Lounaan ja pannukahvien jälkeen lämpimästä teltasta takaisin ulos myräkkään ja toista telttaa pystyttämään. Jukan Fjällu Akka Endurance 3 ahkiosta esille ja perus tuulisen sään toimenpiteet. Tapsa otti sopivasti pystytyshommat videolle, joten laitettakoon se nyt sitten samalla julkiseen jakoon.

Omaa tuulimittaria meillä ei ollut mukana, mutta Ilmatieteenlaitoksen sivuilta saatiin läheisen tunturin sääaseman tiedot: tuulennopeus 16 m/s ja puuskissa 20 m/s. Hyvää harjoitusta kun myräkkä iskee seuraavan kerran pidemmällä reissulla. Kovassa tuulessa ei parane paljon sählätä, teltta kyllä ottaa tarvittaessa nopeasti hatkat. Kuten kaikki tietävät, kovalla tuulella pakkasen purevuus myös nousee radikaalisti. Tuohon kun lisätään vielä lumisade niin paljaat näpit jäätyvät nopeasti. Hiihtovaelluksella olen käyttänyt hanskoina seuraavaa yhdistelmää: alle Powerstretch sormikkaat ja päälle huovutetut villalapaset. Tuulisella säällä puen vielä Hestran kuorirukkasen päällimmäiseksi. Kuoripukeutumista siis voi ja kannattaa soveltaa muun vaatetuksen lisäksi myös käsineisiin! Sorminäppäryyttä vaativissa jutuissa (esim. sotkeutuneiden teltan narujen selvittelyssä) sormikkaat antavat lisää aikaa eikä sormet pääse niin helposti jäätymään. Lisäksi kun päällimäiset rukkaset on varustettu rannelenkeillä, niin niiden riisuminen on nopeaa eivätkä ne pääse häviämään tuulen mukana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onnistuneen telttaoperaation jälkeen loppuilta vietettiin teltassa lumen sulattelun, rommikaakaon ja huonojen juttujen äärellä. Tavallinen leiri-ilta siis. Tuulen suunta ja nopeus vaihteli pitkin yötä. Välillä tyyntä ja aivan hiljaista ja välillä taas teltta paukkui kovassa tuulessa. Katkonaisen, mutta raikkaan yön jäljiltä aamu valkeni tyynenä ja kirkkaana. Hienossa säässä nautittiin aamukahvit ja purettiin leiri. Lähdön hetkellä alkoi taas lumisade, joka kestikin sopivasti koko hiihdon ajan. Takaisin autolle hiihdettiin tällä kertaa vajaassa tunnissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikenkaikkiaan mukava pikkuretki, josta oli edes hieman apua kevätvaelluksen odottelusta johtuvaan reissukuumeeseen. Vielä 9 viikkoa ja Kuuppa suuntaa jälleen auton kohti pohjoista.

-Janne

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s